Iisisti apua ja tukea Iissä
Vuoden 2024 Suomen Punaisen Ristin valtakunnallisessa ruoka-avun kyselytutkimuksessa kiinnitti huomiota erityisesti lapsiperheiden, työttömien ja opiskelijoiden ruoka-avun tarpeen kasvu ja se, että moni hakee ruoka-apua nyt ensimmäistä kertaa. Tästä oli merkkejä myös HOP-hankkeen Pärjääminen ja toimiva-arki kyselyn tuloksissa (2024). Lisäksi useiden eri ruoka-apu toimijoiden kautta on tullut esille huoli nuorista ja jopa alakoululaisista lapsista ruokajako tilaisuuksissa. Liian monelle ruoka-avusta on tullut jatkuva selviytymiskeino ja välttämätön osa arkea.
Iissä vuoden 2024 yhteiskehittämisen työpajoissa paikalliseen toimintaympäristöön istuva ruoka-avun toiminatamallin kehittäminen oli selkeä ja konkreettinen toiminta, jolla tukea iiläisten arjessa pärjäämistä. Prikka kiertoon -hankkeen tunnettavuus ja selkeä, jo valmis toimintamalli loi pohjan ja sisällön. Oli olemassa toimintamalli, jonka avulla voitiin vastata iiläisten pärjäämisen haasteisiin nopealla ja ketterällä tavalla. Prikka kiertoon -hanke on tuonut mukaan erityisesti hävikkiruoan hyödyntämiseen ja ruoka-aputoimintaan liittyvää osaamista ja asiantuntijuutta.
Yhdessä Prikka – ja HOP-hankkeet ovat tuoneet resursseja kehittämistyöhön monialaisella asiantuntemuksella osallisuudesta ja pärjäämisestä sekä erilaisista yhteiskehittämisen menetelmistä. Näin alueella saman aikaisesti toimivien hankkeiden tavoitteet ja kohderyhmä nivoutuivat erinomaisesti yhteen. Lisäksi kehittämistyöhön sitoutuivat Iin ateria- ja tilapalvelut, hyvinvointipalvelut, Pohteen kuntouttava työtoiminta sekä Iin alueella jo ruoka-apua tarjoava Iin helluntaiseurakunnan aktiivinen porukka.
Työpajoissa (6) työstettiin hävikin vähentämiseksi ja pärjäämisen tueksi iiläinen malli yhteisöllisestä kohtaamispaikasta ja ruoka-apu toiminnasta. Sen nimeksi tuli IisiApu- kahvila. Toimintaa käynnistettiin 13.1.2025. Kävijöitä kahvilassa on ollut tammi- helmikuun aikana 44–64, mikä kertoo toiminnan tarpeesta. Kävijöitä on ollut vauvasta vaariin, kahden sukupolven perheitä, nuoria ja aikuisia sekä eri-ikäisiä lapsia vanhempineen.
IisiApu-kahvilaan voi tulla kuka tahansa iiläinen kahville, kuulolle eri teemoista ja kohtaamaan muita kävijöitä. Tavoitteena on saada mukaan eri alan toimijoita, asiantuntijoita ja palveluiden tuottajia, joiden toiminnot ja palvelut tukevat eri-ikäisten arjessa pärjäämistä. Samalla toiminta/palvelut saavat nimen, kasvot ja yhteystiedot ja olisivat helpommin löydettävissä. Koko kevään ajan myös luodaan paikkoja, joiden kautta kävijät osallistuvat toiminnan kehittämiseen. Näin pyritään luomaan sellaista sisältöä ja toimintaa, joka kohtaa iiläisten tarpeita ja toiveita.
IisiApu-kahvila on ekoteko, kun vähennämme kauppojen ja kouluruoan hävikkiin menevän ruoan määrää ja saadaan syntymään hyvikkiä. Hävikistä hyvikkiä tarkoittaa sitä, että ruokahävikistä tehdään jotain hyödyllistä ja maukasta sen sijaan, että se päätyisi roskiin. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi ylijääneiden ainesten hyödyntämistä uusissa resepteissä, hävikkiruoan myyntiä edullisemmin tai ruoan lahjoittamista sitä tarvitseville. IisiApu -kahvilassa jaetaan kouluruokailusta jäävää hyvikkiä sekä paikallisen leipomon lahjoittamia tuotteita. Lisäksi joka kerralla on satunnainen määrä paikallisten kauppojen tuotteita.
Kahvila toiminnan rinnalla kootaan IisApu- verkostoa eli toimijoita, joiden palvelut ja toiminta tukevat iiläisten pärjäämistä. Maaliskuun alusta lähtien tiedot löytyvät IisiApu-sivulta, jonne on koostettu Iin kunnan alueen palveluita, jotka tukevat Iin kunnan asukkaiden pärjäämistä. Tätä jatkokehitetään siten, että iiläiset löytävät omassa kunnassa olevat palvelut, paikalliset toimijat, alueella toimivat palvelut sekä hyvinvointialueen palvelut maaliskuun aikana pilotoitavasta Reittiksestä. Reittis-palveluun on koottu Pohjois-Pohjanmaan kuntien, järjestöjen ja seurakuntien sekä hyvinvointialueen tarjoamia palveluja. Reittiksestä löytyy esimerkiksi tukea elintapojen muutokseen, itsehoidon välineitä sekä vertaistuen, kulttuurin, liikunnan ja luonnon tarjoamia mahdollisuuksia hyvinvoinnin lisäämiseen.
Pilottina IisiApu-kahvila toimii kevään 2025 ajan. Tavoitteena on, että pilottivaiheessa toimintaan vakiinnutetaan pysyvät rakenteet ja luodaan pysyvää toimintamallia ja resursseja. Tärkeää on, että rakenteissa on myös varasuunnitelmia erilaisten tilanteiden kuten esim. sairastumisten tms. varalta. Hankkeet jäävät toiminnasta pikkuhiljaa pois syksyn 2025 aikana. HOP –hanke päättyy lokakuussa ja Prikka joulukuussa 2025. Toiminnalla kuitenkin näyttäisi jo nyt olevan hyvin muodostuneet selkeät rakenteet ja resurssit, joten on hyvin todennäköistä, että hankkeiden osuus hiipuu jo nyt kevään 2025 aikana, vaikka mukana aktiivisesti ollaankin. Niin jämäkästi toiminta on jo iiläisten käsissä. Lisää yhteistyökumppaneita ja vierailevia toimijoita otetaan mukaan koko toiminnan ajan. Kun mukana on monta tahoa, työ ei käy raskaaksi yksittäiselle toimijalle.
IisiApu-kahvila on erinomainen esimerkki siitä miten eri toimijoiden ja yhteisöjen halu tukea ja auttaa toisiaan syntyy toiminnaksi. Se kertoo yhteistyön ja tahtotilan voimasta. Se on konkreettista toimintaa, jolle löytyy valmis toimintamalli ja jota edelleen on voitu jatkokehittää jo olemassa oleviin toimintoihin ja olemassa olevaan toimintaympäristöön sopivalla tavalla. Mukana on edellä mainittujen lisäksi K- ja S-ryhmän kaupat, Putaan Pulla, Rotarit sekä vapaaehtoisia asukkaita. Toiminnan edetessä on myös moni paikallinen yritys tuonut esille tahtotilaansa olla mukana.
Maire Vuoti
HOP-hanke, projektipäällikkö, Diak