Kehittäjäasiakastoiminta osallisuuden muotona
Helmikuun ensimmäinen viikko on osallisuus -viikko, jonka aikana monen toimijan osalta tuodaan esille osallisuutta ja sen toteutumista. HOP-hankkeen kantavana teemana ovat hyvinvointi, osallisuus ja pärjääminen.
Osallisuus voi ensin kuulostaa varsin abstraktille sanalle tai käsitteelle, sitä onkin useissa eri asiayhteyksissä selvennetty. Osallisuus on esimerkiksi sitä, että ihmisenä kokee kuuluvansa johonkin ryhmään tai yhteisöön, saa osallistua itseäni koskevaan päätöksen tekoon, tulee kuulluksi ja ymmärretyksi. Osallisuuden kokemus rakentuu vuorovaikutuksessa puheessa, teoissa ja katseessa, jota me kaikki omalta osaltamme voimme edistää ja toteuttaa. Osallisuutta tunteva henkilön voimavarat ja elämänlaatu paranevat, kun osallisuuden tunne vahvistuu mm. tuntevansa kuulumalla yhteisöön. Osallisuuden kokemus on kuitenkin henkilökohtainen, jonka vuoksi sitä on hankala mitata erilaisilla mittareilla ja toisaalta tehdä myös näkyväksi.
Osallisuus ei ole itsestäänselvyys
Kaikilla ei ole yhtäläisiä mahdollisuuksia osallistua yhteiskuntaan tai vaikuttaa itseään koskeviin päätöksiin. Esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden piirissä olevat ihmiset saattavat kohdata esteitä, jotka heikentävät heidän osallisuuttaan. Tällaisia esteitä voivat olla esimerkiksi tiedon puute, palveluiden monimutkaisuus tai kokemus siitä, ettei oma ääni kuulu päätöksenteossa.
HOP-hankkeessa kehittäjäasiakkaat ovat saaneet osallistua ja tuoda esille kokemuksiaan erilaisten palveluiden käyttämisestä ja kehitysideoitaan, jotta palveluista tulisi paremmin heidän tarpeitaan vastaavia. Näin osallisuus vahvistuu konkreettisella tavalla.
Kehittäjäasiakkaat ovat löytäneet paikkansa kehittämisen ympärillä moninaisin tavoin, ja työtarjouksia tulee jo suoraan kehittäjäasiakkaille. Kehittäjäasiakkaat ovat osallistuneet erilaisiin Sote-palvelujen kehittämiseen mm. hankkeiden kautta.
Yhteisöllisyyttä ja osallisuutta kehittäjäasiakastoiminnan kautta
HOP-hanke on järjestänyt kehittäjäasiakasvalmennusta syksyllä 2024. Valmennuksen myötä saimme 15 uutta kehittäjäasiakasta Posken Pohjois-Pohjanmaan verkostoon, joka on toiminut jo vuosien ajan osana Posken laajaa kehittäjäasiakasverkostoa. Vastaavasti Vaalassa kehittäjäasiakasryhmä on toiminut jo muutaman vuoden ajan. Hankkeen aikana toimintaa on vahvistettu ja kehitetty luomalla kohtaamispaikka Etapille toimintamalleja yhdessä. Kehittäjäasiakkaat ovat olleet mukana suunnittelemassa Etapin toimintaa sekä erilaisia tapahtumia työikäisille. Kehittäjäasiakkaiden kanssa on pohdittu, miten toimintaan osallistuminen olisi helppoa elämäntilanteesta ja välimatkoista riippumatta. Vaalan kehittäjäasiakkaiden on mahdollista osallistua myös Pohjois-Pohjanmaan kehittäjäasiakasverkostoon yhdessä Etapilta. Tärkeäksi onkin noussut yhteisöön kuuluminen ja yhdessä toimiminen.
HOP-hankkeen ohjausryhmää laajennetaan kehittäjäasiakasjäsenillä
HOP-hankkeen ohjausryhmässä on päätetty lokakuussa 2024, että ohjausryhmää laajennetaan kehittäjäasiakasjäsenillä ja ohjausryhmässä on jatkossa kehittäjäasiakkaista varsinainen jäsen ja varajäsen. Kehittäjäasiakasverkoston tapaamisessa asiaa esiteltiin Posken Pohjois-Pohjanmaan kehittäjäasiakasverkostolle ja tehtävään löytyi kiinnostuneet ja innostuneet kehittäjäasiakasjäsenet. Heidät on perehdytetty tarkemmin HOP-hankkeen kokonaisuuteen ja varsinaiseen ohjausryhmän toimintaan.
Ensimmäinen ohjausryhmä, jossa kehittäjäasiakkaat ovat mukana, on helmikuussa, kun käsitellään hankkeen 4.maksatuskauden toimintaa sekä tuodaan esille tulevaa toimintaa. Kehittäjäasiakasjäsenillä onkin tärkeä rooli olla mukana kehittämässä ja arvioimassa yhdessä muun ohjausryhmän kanssa hankkeen toimintaa sekä tuomassa terveisiä kehittäjäasiakastoiminnasta muulle ohjausryhmälle.
Ammattilaisten osaamisen vahvistamista
Hankkeen toiminnan aikana on useassa eri yhteydessä havaittu myös ammattilaisten tarvetta vahvistaa heidän osaamistaan asiakkaiden ja kuntalaisten osallisuuden edistämisestä esimerkiksi kehittäjäasiakastoiminnan kohdalla.
Tähän ammattilaisten osaamistarpeeseen vastataankin toukokuussa 2025 järjestettävällä ammattitaitoa lisäävällä koulutuksella, jossa pureudumme kehittäjäasiakastoiminnan kokonaisuuteen, ja siihen asemoituviin rajoihin ja mahdollisuuksiin mm. kuntapalveluiden kehittämisen näkökulmasta huomioiden erilaiset kuntalaiset ja yhteisöt. Kehittäjäasiakastoiminnan käyttöönottaminen luo kuntalaisille uusia osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia, joista hyötyvät kaikki kuntalaiset.
Osallisuuden tukeminen on kaikkien etu
Osallisuus ei ole vain yksilön oikeus, vaan se on myös yhteiskunnallisesti merkittävä asia. Kun ihmiset tuntevat kuuluvansa yhteisöön ja pystyvänsä vaikuttamaan omaan elämäänsä, he myös voivat paremmin. Tämä vähentää syrjäytymisen riskiä ja vahvistaa yhteisöjen hyvinvointia.
Osallisuuden tukeminen ei ole pelkästään hankkeiden tai palveluntarjoajien tai kuntien tehtävä – se on koko yhteiskunnan yhteinen vastuu. Pienilläkin teoilla, kuten kuuntelemalla, rohkaisemalla ja antamalla tilaa kokemusten jakamiselle, voidaan rakentaa osallistavampaa ja hyvinvoivempaa yhteisöä, kuntaa ja yhteiskuntaa.
Miten sinä voisit edistää osallisuutta omassa yhteisössäsi?
Osallisuuden äärellä pohtien,
Ulla Sotaniemi
Jaana Paloviita