HOP-hankkeen vuosi 2024 paketissa
Haluamme toivottaa kaikille rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta. Vuosi on ollut täynnä toimintaa ja uusia tuulia. On ollut ihana nähdä teitä sankoin joukoin tapahtumissamme.
Hankevuosi käynnistyi heti vuoden alussa hankkeen erityisasiantuntija Sanna-Liisan ja opiskelija Outi Gomanin vetämällä Puhutaan lapsiperheköyhyydestä -webinaarilla, jossa käytiin läpi lapsuusajan köyhyyden pitkäaikaisia vaikutuksia.
Webinaareista ei ollut vuoden aikana pulaa, sillä loppuvuodesta hanke järjesti kolmen webinaarin kokonaisuuden, jossa käsiteltiin osallisuutta työpaikalla. Puheenaiheisiin kuului muun muassa muutosjoustavuus, myötäinto sekä myötätunto. Kaikkien webinaarien tallenteet ovat katsottavissa YouTubessa sekä hankkeen sivuilta.
Hypätään takaisin alkuvuoteen, jolloin hanketiimi alkoi suunnitella yhdessä VaSa2-hankkeen ja Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen, Posken, ja kehittäjäasiakkaiden kanssa kehittäjäasiakasvalmennuksen toteuttamista. Ennen valmennusten alkamista syyskuussa, aloitettiin toiminta ammattilaisille suunnatuilla infoilla toukokuussa.
Kehittäjäasiakasvalmennuksen kohderyhmänä olivat sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaat ja heidän läheisensä. Kehittäjäasiakkaat suunnittelevat, kehittävät ja arvioivat palveluja yhteiskehittämisen keinoin yhdessä ammattilaisten kanssa. Palveluiden kehittämisessä hyödynnetään kehittäjäasiakkaan omaa kokemustietoa ja tuodaan asiakkaan ääni kuuluviin ja asiakasnäkökulma esille. Voit lukea lisää kehittäjäasiakkuudesta tästä linkistä.
Aiheesta jatketaan vielä keväällä, kun Diakin 2024 vuosikirjassa julkaistaan artikkeli sekä ammattilaisille suunnattua valmennusta kehittäjäasiakkaiden kanssa tehtävästä yhteistyöstä aletaan työstämään. Suunnitelmissa on myös toinen kehittäjäasiakasvalmennus, josta voit kuulla tarkemmin kevään aikana.
Yhteiskehittämistä käynnistettiin Vaalassa, Iissä ja Pudasjärvellä.
Vaalassa yhteiskehittämisen ytimessä on oltu koko 2024 vuoden ajan. On ollut yhteisiä tuokioita ja sparrauksia kehittämisen äärellä. Vaalassa toiminta on ollut aktiivista ja näkyy vaalalaisten elämässä muun muassa Hyvinvoinnin ja työllisyyden edistämisen palvelupiste Etapin järjestäminä tapahtumina, joita ovat olleet esimerkiksi aamupalat, perjantaimiittit ja naistenillat. Tapahtumia on järjestetty yhteistyössä monen tahon, kuten etsivän nuorisotyön, Työpaikkoja yhteistyöllä Vaalassa -hankkeen, seurakunnan ja monen muun kanssa. Verkostoyhteistyö onkin tärkeässä roolissa huolehdittaessa vaalalaisten paremmasta pärjäämisestä. Vaalaan tehdäänkin vielä kevään aikana näkyväksi kehittäjäasukastoiminnan mallia, jota jäämme mielenkiinnolla odottelemaan.
Iissä yhteiskehittämistä käynnistettiin HOP – ja Prikka kiertoon -hankkeiden ja Iin kunnan yhteistyönä. Kuudessa työpajassa mukana on ollut iiläisiä toimijoita muun muassa yhdistyksistä, seurakunnasta, helluntaiseurakunnasta ja Pohteelta. Yhteiskehittämisen tuloksena on luotu pohjaa IisiApu toimintamallille, jonka tavoitteena on luoda puitteita ja toimintoja iiläisten pärjäämisen tueksi.
Osallisuus, hyvinvointi ja kestävä kehitys ovatkin keskiössä 13.1.2025 pilotoitavassa IisiApu -kahvila toiminnassa, jossa yhdistyy kohtaamispaikan, tiedon ja jakamisen lisäksi hävikki ruuan jakaminen kestävän kehityksen idealla. IisiApu -kahvilan perusajatus, hävikin vähentäminen, on Prikka kiertoon -hankkeen osaamisen ytimessä ja osallisuus on teema, joka yhdistää sekä Prikkaa että HOP-hanketta. Iin kunta oivalsi hankkeiden yhteistyön mahdollisuudet ja voimavarat, jonka tuloksena on saatu yhteistyössä aikaan varsin ketterästi konkreettista toimintaa arjessa pärjäämisen tueksi. IisiApu -kahvilan vauhdittamana vahvistetaan ensi kevään aikana iiläistä IisiApu -verkostoa ja iiläisten osallisuutta esimerkiksi kehittäjäasiakasverkoston kehittämisellä.
HOP-hankkeen ensimmäisten HOP-messujen valmistelut käynnistettiin loppuvuodesta 2024 ja messut järjestetään Iissä maaliskuun 15. päivänä Iisi Areenalla. Tavoitteena on tapahtuman avulla tehdä näkyväksi ja tutuksi kaikkia niitä toimijoita ja toimintoja, jotka voimaannuttavat ja tukevat iiläisten pärjäämistä, osallisuutta ja hyvinvointia. Iin kunta on aktiivinen ja toimelias kunta ja erityisen kiitoksen ansaitsee Iin hyvinvointikoordinaattori Riitta Räinä innostuneesta kehittämis- ja organisointi otteesta. Kun kumppanikunta ottaa hankkeiden ideat ja tavoitteet haltuun ja omaksi, syntyy paikallista toimintaa, jolla on parhaat mahdollisuudet jäädä pysyväksi ja kehittyväksi toiminnaksi myös hankkeiden loputtua.
Pudasjärvellä yhteiskehittämisen työpajat käynnistyivät syksyllä 2024 ja varsin pian päästiin kehittämiskohteen keskiöön. Jo kolmannessa työpajassa lyötiin lukkoon kestävän kehityksen teema. Toimintaa käynnistetään kevään 2025 aikana ruoka-avun prosessien työstämisellä paikallisiin toimintoihin yhdistäen, monitoimijaisesti ja toimintaan käytettävien resurssien puitteissa.
HOP-hankkeen teemat olivat kattavasti esillä syyskuun HOP-seminaarissa, Pudasjärvellä.
Seminaari toteutettiin yhteistyössä Pudasjärven kaupungin ja Takuusäätiön. Päivän aikana osallistujat saivat kokea perinteisen live-seminaarin tunnelmaa hanketoreineen. Saimme kuulla pärjäämisestä, ontologisesta turvallisuudesta, luontoyhteydestä ja rahasta. Raha-asioiden puheeksi ottamiseen kokeiltiin Takuusäätiön kehittämiä menetelmiä ja työvälineitä.
Hankevuoteen on mahtunut myös tiedon kerääminen ja tuottaminen. Keväällä toteutettiin yhteistyökuntiin kysely, jonka avulla saatiin tietoa kuntalaisten pärjäämisestä ja toimivasta arjesta. Kyselyyn tuli kaikkiaan 253 vastausta. Suurimmalla osalla vastaajista arki sujuu hyvin, mutta kolmanneksella vastaajista on taloudellisia haasteita elämässä. Pärjääminen koostuu kuitenkin monista tekijöistä, joissa taloudellinen hyvinvointi on yksi osa-alue. Voimme vaikuttaa pärjäämiseen myös osallisuuden ja vuorovaikutuksen kautta, jota esimerkiksi aiemmin mainitut Vaalassa toteutuneet perjantaimiitit ovat parhaimmillaan.
Mitä seuraavaksi? Rentouttavan loman jälkeen palataan työpajojen ja pilotin merkeissä. Pysy kuulolla, sillä tammikuussa 2025 jatkuu webinaarit, jotka alkavat jo 10.1. Puhutaan piiloasunnottumuudesta -teemalla. Iissä 13.1. käynnisteään IisiApu -kahvilan pilotointi ja HOP-messut järjestetään maaliskuussa. Pysykää kuulolla!