Osallisuuden kokemus työssä – mitä meistä jokainen voi tehdä?
Osallisuus on termi, joka vilahtelee usein puheissa ja teksteissä. Osallisuus liitetään mielikuvissa usein heikoimmassa asemassa olevien osallistamiseksi, mutta osallisuus koskee ihan meitä jokaista ja on tärkeässä osassa myös jokaisen työtä ja työhyvinvointia.
Osallisuus on vaikuttamista, mukana oloa, huolenpitoa ja yhteisesti rakennetusta hyvinvoinnista osalliseksi pääsemistä (Sosiaali- ja terveysministeriö 2024). Osallisuus on kokemus kuulumisesta johonkin, tunnetta omasta mahdollisuudesta vaikuttaa ja toimia omien kiinnostuksen kohteiden mukaisesti. Osallisuuden kokemus on yksilöllinen ja syntyy vuorovaikutuksessa, jonka vuoksi sitä on vaikea mitata.
Työssä osallisuus liittyy johtamisen lisäksi meidän jokaisen omaan toimintaan. Osallisuus vaatii aktiivisia tekoja ja lisää työhyvinvointia. Työssä osallisuus on mahdollisuutta käyttää omia taitojaan ja vahvuuksiaan, työntekijän vaikuttamismahdollisuuksia sekä aloitteet huomioon ottavaa johtamistapaa. Osallisuus on myös työntekijän vastuuta ja sitoutumista. Yksilön kokema osallisuus lisää luottamusta työyhteisössä ja voimaannuttaa koko organisaatiota. Osallisuus pohjautuukin yhteisesti jaettuihin arvoihin, joista muodostuu yhteiset toimintatavat. Yhdessä kehittäminen onkin osallisuuden kulmakiviä työssä, jossa jokainen voi käyttää omia vahvuuksiaan.
Työyhteisön osallisuuden kokemukseen vaikuttaa luottamuksellinen vuorovaikutus, jota rakentavat tunteiden huomiointi, viestintä, palaverikäytänteet sekä nähdyksi ja kuulluksi tuleminen. Lisäksi osallisuuden kokemukseen vaikuttaa yhteisöllisyys, joka perustuu siihen, että jokaisella on oma paikka työyhteisössä, toiminta on suunnitelmallista ja tavoitteellista sekä mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön ja yhteisöohjautuvuus, joka rakentuu yhteisille tavoitteille.
Osallisuus on hyvin monitahoinen asia, joka on läsnä myös tiedostamatta meidän kaikkien arjessa. Toisaalta me jokainen tarvitsemme osallisuuden kokemusta, jotta voimme toimia omalta osaltamme osallisuutta edistäen. Keskiviikkona 30.10. klo 9–10.30 on mahdollisuus tulla kuuntelemaan hankkeemme järjestämää ensimmäistä webinaaria, jossa on enemmän tietoa, miten me voimme huomioida työarjessa osallisuutta sekä jaamme ajatuksia ja kokemuksia aiheeseen liittyen. Webinaarisarjan muita aiheita ovat tunneälyn voima ja muutosjoustavuus. Linkit webinaareihin löytyvät HOP-hankkeen sivuilta ja myöhemmin myös teoriaosuudet tallenteina hankkeen sivulta.
Jaana Paloviita, hankekoordinaattori, Vaalan kunta