Siirry sisältöön

Pärjääminen ja raha-asiat puhututti Pudasjärvellä

HOP -hanke järjesti Tuo tullessas, vie mennessäs – Pärjäämisen parhaat käytänteet -seminaarin Pudasjärvellä syyskuussa 2024. Paikan päällä Pudasjärvellä oli melkein 50 henkilöä kuulemassa seminaarin puheenvuoroja, tutustumassa näytteilleasettajien pisteisiin ja osallistumassa raha-asioiden puheeksi ottamisen työvälineiden käytön harjoitteluun.

Pärjääminen on suomalaisille monessakin mielessä tuttu sana, sen moninaisuus tulee esille useissa eri yhteyksissä, josta kuulimme pohdintaa seminaarissa. Pärjääminen on sujuvaa ja toimivaa arkea. Toisaalta pärjääminen on myös taloudellista hyvinvointia, ja sitä, että rahat riittävät elämän välttämättömiin menoihin kuten asumiseen, ruokaan ja lääkkeisiin. HOP -hankkeen toteuttaman kyselyn mukaan, jopa 36 % vastaajista koki ettei heidän rahansa riitä menoihin. Toisaalta suurimmalla osalla kyselyyn vastaajista rahat riittävät hyvin menoihin. Kyselyn raportti julkaistaan myöhemmin loppuvuoden aikana tarkempine tuloksineen.

Seminaarissa kuulimme myös luonnon merkityksestä ihmisen hyvinvointiin ja sen antamiin paikallisiin mahdollisuuksiin. Erityisesti käsite ontologinen turvallisuus, jatkuvuus ja toimijuus tuotti kysymyksiä ja kommentteja seminaarin kuulijoilta. Ontologinen turvallisuus tarkoittaa omaa kokemusta pärjäämisestä ja pätevyydestä omassa elämässä omassa elinympäristössä.

Iltapäiväosuudessa seminaarin aikana pääsimme kuulemaan ajankohtaista valtakunnallista tietoa ihmisten taloudellisesta hyvinvoinnista ja raha-asioiden kokemuksesta Takuusäätiön Maria Rumpusen esityksessä. Samalla saimme myös erittäin mieleenpainuvan kokemuksen kokeilla Raha tarina -työvälinettä, jonka avulla voi muodostaa oman tarinan suhteestaan rahaan ja ymmärtää paremmin omaa rahakäyttäytymistä. Läsnäolijat uppoutuivat omiin rahatarinoihin eri vuosikymmenille, ja toivat esille yhteiskunnallisia muutoksia rahaan suhtautumisesta.

Seminaarin tauolla oli mahdollista tutustua useiden näytteilleasettajien pisteisiin ja heidän toimintaansa. Paikallisuus ja osallisuus olivat keskeisiä ja yhdistäviä tekijöitä näytteilleasettajien osalta. Kotiin tuomisina jokainen osallistuja sai mukaansa ämpärin, jonka sisällöissä oli mm. Takuusäätiön lahjoittamana Välttämätön, tarpeellinen vai turha? -peli, jota kukin voi hyödyntää vaikka asiakastyössä eri tavoin.

Voimmekin loppuun todeta seminaarin olleen onnistunut, ja olemme HOP -hankkeena tyytyväisiä seminaarin järjestäjiä. Puitteet Pudasjärven Hyvän olon keskus Pirtissä olivat nykyaikaiset ja raikkaat. Kiitos Pudasjärven kaupungille seminaarin mahdollistamisesta osaltaan.

Syysterveisin,

HOP -hankelaiset: Maire, Ritva, Tarja, Jaana, Katja ja Ulla.