Siirry sisältöön

Yhteisen asian äärellä Iissä 

Kuntalaisten avun tarve on eri toimijoiden yhteinen asia. Tämä on ymmärretty Iissä, jossa käynnistettiin viime viikolla yhteiskehittämisen mallia ensimmäisen työpajan merkeissä.  

Iin yhteiskehittämisen ensimmäinen työpaja käynnistettiin kauniina keväisenä aamuna Villa Kauppilan upeissa maalaismaisemissa auringon paistaessa. Paikalle saapui kutsuttuna 15 Iin kunnan, Pohteen tai seurakunnan työntekijää, sekä hanketyöntekijöitä HOP- ja Prikka kiertoon -hankkeista.  

Toiminnallisen työpajan aikana jaettiin tietoa HOP-hankkeesta ja Prikka kiertoon hankkeen toiminnasta, sekä työstettiin muun muassa iiläisten taloudellisen pärjäämiseen sekä ruoka-avun tarpeeseen liittyviä teemoja yksilötehtävän ja ryhmätehtävien kautta.  

Osallistujien puheenvuoroista kävi ilmi, että päivän teemat näyttäytyivät jokaisen läsnä olevan työssä jollakin tapaa. Esimerkiksi ruoka-avun tarve kunnassa on selkeä ja jaettavaa ruokaa olisi myös tarjolla – jos vain logistiikka saataisiin järjestettyä sen jakamiseen. 

Kasvot nimille

Työpajan toiminnallinen osuus alustettiin toiveella tuoda rohkeasti omat ajatukset ja ideat esille. Tämä toteutuikin hienosti, puheensorina ja innostus oli käsin kosketeltavaa ja puheenvuorot jouduttiin jopa kellottamaan aikataulussa pysymiseksi.  

Yhteenvedossa ja palautteissa nousivat selkeästi esille yhteiset näkymät tavoitteista kuntalaisten tukemiseksi sekä tyytyväisyys siihen, että nyt toimijat saivat pohtia asiaa konkreettisesti saman pöydän äärellä, omilla kasvoillaan. ”Oli kiva saada kasvot nimille” -lause toistui useammankin sanomana päivän päätteeksi.  

Teoriasta konkretiaan

Hyvään tekemisen meininkiin ja lämpöiseen tunnelmaan päättynyt työpaja oli ensimmäinen, mutta ei viimeinen laatuaan Iissä. Seuraava työpaja on toukokuussa, jossa lähdetään työstämään nyt hyvin pohjustettuja teemoja konkretiaan. Tarve konkreettisiin tekoihin nousikin vahvana esille osallistujien toiveissa seuraavalle työpajalle. Toukokuun työpajaa mukaan otetaan myös lisää paikallisia toimijoita aiheen äärelle.   

Hankkeiden yhteistyössä on voimaa

Iin yhteiskehittämisen työpajat ovat myös hyvä esimerkki yhteisen teeman sisällä toimivien hankkeiden yhteistyöstä. Hankkeet tarjoavat kunnille lisäresurssia kehittämistyöhön, mutta myös haasteita silloin kun kunnassa toimi useita eri hankkeita. Kuntalaisille ja siellä toimiville eri alan toimijoille kehittävä asia on se tärkein, mutta jos sitä on kehittämässä monta eri hanketta jakaa se toimijoita ja toimijoiden resursseja osallistua hankkeiden kehittämistyöhön. Tällöin hankkeen kilpailevat usein samoista toimijoista ja se ei ole kenenkään etu vaan haitta. HOP-hyvinvointia, osallisuutta ja pärjäämistä -hanke ja Prikka kiertoon 2023-2025 hanke löivät hynttyyt yhteen ja näin saatiin aikaiseksi Iihin yhdessä tekemisen meininkiä ja myös toimijoiden sitoutumiseen varmuutta. 

Maire Vuoti, HOP-hanke, projektipäällikkö 

Viivi Tupala, harjoittelija (sosionomi-opiskelija)